046 - 763 04 04
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Hoe veilig zijn gegevens in de cloud nou eigenlijk?

Hoe veilig zijn gegevens in de cloud nou eigenlijk?

Tegenwoordig slaan steeds meer organisaties hun data op in de cloud. Reuzehandig natuurlijk. Zo kun je altijd en overal gemakkelijk bij je bestanden. Of je nou op je pc, laptop, tablet of smartphone werkt; dat maakt niet uit. Veel mensen gebruiken cloudopslagdiensten als OneDrive om hun bestanden veilig op te slaan. Dan ben je er niet alleen van verzekerd dat je gegevens veilig zijn opgeborgen. Je bespaart ook nog eens veel ruimte op je eigen apparaat. Maar met die groeiende opslag in de cloud komen er ook vragen naar boven. Want waar worden gegevens in de cloud precies opgeslagen? En hoe veilig zijn al die bestanden in de cloud nou eigenlijk?

1. Betrouwbaarheid

Bij veilige opslag van data is betrouwbaarheid een ‘hot item’. Dan gaat het vooral over de stabiliteit van de systemen die jouw data hosten, maar het gaat ook over de beschikbaarheid van diezelfde gegevens. Je wilt niet dat je bestanden op een storingsgevoelig systeem staan, waardoor je soms niet bij je bestanden kunt. Dat is natuurlijk altijd op een moment dat het echt niet uitkomt. Daarom doen aanbieders van cloudopslag hun uiterste best om de betrouwbaarheid van hun systemen te optimaliseren. Daarbij bewaren ze de data vaak ook nog eens op meerdere opslaglocaties, waardoor het met de betrouwbaarheid van de meeste (vooral grotere) cloudaanbieders wel goed zit.

2. Beveiliging

Naast de betrouwbaarheid is ook de beveiliging van jouw data heel belangrijk. Authenticatie is een van de meest effectieve manieren om jouw gegevens effectief te beschermen. Om toegang te krijgen tot informatie zul je dan eerst je gebruikersnaam en wachtwoord moeten invoeren. Met een sterk wachtwoord kun je al heel veel problemen voorkomen. Bovendien worden je bestanden in de cloud steevast versleuteld opgeslagen, waardoor ze waardeloos zijn voor iemand zonder de juiste ‘sleutel’. Bij grotere cloudaanbieders beschik je doorgaans niet zelf over de sleutel, maar zit deze functie bij de dienst inbegrepen. Wanneer je inlogt met je wachtwoord, worden je gegevens vanzelf gecodeerd.

3. Back-ups

Met de betrouwbaarheid en beveiliging zit het bij de grote cloudaanbieders (zoals Microsoft) dus wel snor. Er is echter wel een probleem waar veel organisaties nog niet van doordrongen zijn. Die gaan er ten onrechte van uit dat Microsoft back-ups voor hen maakt en dat zij zich daarover niet druk hoeven te maken. Jammer genoeg is de realiteit anders. Wat Microsoft wel doet, is het kopiëren van de data naar een andere locatie. Daardoor kunnen organisaties terugvallen op een locatie waar de gegevens zijn opgeslagen als een datacenter tijdelijk niet beschikbaar is. Wat Microsoft niet doet, is jouw data eindeloos bewaren. Daarom is het van essentieel belang om zelf back-ups te maken van je bestanden in de cloud.

Wil je dat wij je helpen met handige en praktische cybersecurity tips en tricks voor eindgebruikers? Schrijf je hier in voor een gratis abonnement, dan houden wij je op de hoogte!

Wil je meer weten over het thema ‘veilig werken’? In ons IT-paper vertellen we onder meer hoe je je medewerkers bewust maakt van de gevaren die IT met zich meebrengt en op welke manier je jouw data veilig kunt opslaan.